Новини

Марката "Троянска сливова" мина в чешки ръце

29 март 2007, 14:32

Нов собственик има вече троянският "Винпром". Преди дни най-големият европейски производител на плодови дестилати - чешкият "Рудолф Йелинек", е закупил мажоритарен дял от известната троянска фирма.

Новината бе лаконично потвърдена от изпълнителният директор на акционерното дружество Иванка Станчева, съобщи електронният портал "Бизнесът в Плевен".

Преди по-малко от половин година в същите чешки ръце премина и вторият най-голям производител на плодови дестилати в България - "Дестила Тетевен".

"Рудолф Йелинек", който има амбицията да стане "крал на сливовицата", планира да инвестира в производители на тази традиционна балканска напитка в Сърбия, Румъния и Молдова.

В сътрудничество с българското правителство, чехите вече успели да защитят марките "Троянска сливовица" и "Тетевенска сливовица" в ЕС.

Сливовата ракия, произведена в Троянския манастир, получава европейско признание на изложението в Анверс, Белгия. Днес производството на "Винпром Троян" е предимно за чужбина, а от 14 години насам има и специален празник - Денят на сливата и троянската сливова ракия.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK