България

Капиталът за регистрация на ООД пада от 5000 на 2 лв.

Мишел Гутсузян, Стефан Антонов, в. "Дневник" 27 август 2009, 09:26

Минималният капитал за учредяване на дружество с ограничена отговорност (ООД) да падне от настоящите 5000 лв. на 2 лв., предвиждат предлаганите от кабинета промени в Търговския закон, които бяха огласени в сряда. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи това като един от спешните приоритети на новото правителство, които са били изпълнени.

Те бяха формулирани в 15 точки и оповестени в края на юли, като до момента 7 от тях са изпълнени. До изтичането на първите 100 дни на кабинета Дянков се ангажира и останалите точки да се изпълнят, а междувременно се подготвя списък и с дългосрочните ангажименти на кабинета, които да бъдат изпълнени през целия мандат.Представители на бизнеса оцениха действието положително.

Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов намаляването на минималния капитал ще създаде условия за бърза регистрация и процедура по закриване на фирмата, ако пазарната конюнктура не позволява престой на пазара, а това е особено важно в условия на криза.

"Ще има по-малко финансови трудности при откриването на бизнес. Досега от 5-те хил. лева не е имало особен смисъл", смята зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Проверка на "Дневник" установи, че дори лихварите са разработили специализиран продукт, който включва отпускане на тези средства срещу лихва от 6% (300 лв.), които веднага след регистрация на ООД се връщат.

Допитване сред бизнесмени и макроикономисти пък показа, че това не е достатъчно за подобряване на условията, при които те развиват своя бизнес. Те посочиха като не по-малко сериозен проблем и регулативните режими. За много дейности те предполагат или забавяне на бизнеса, или плащане на подкупи. Някои интернет компании обаче просто се изнасят в офшорни юрисдикции и така решават проблемите си.

"Трябва да се помисли за оптимизация на този процес, как да се подават възможно най-малко документи и процедурите да се намалят до възможния минимум. Нещата трябва да станат бързо и сравнително евтино", коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Проучванията на Центъра за изследване на демокрацията също показаха, че регулативните режими са пречка за коректния бизнес и в крайна сметка създават настроения за корупция. Според директора на икономическата програма в центъра Руслан Стефанов в момента регулаторите нито подбират правилно фирмите, които подлежат на санкциониране, нито пък могат ефективно да упражняват властта си. "Ясно е, че регулациите трябва да се намалят, но без тях не можем и тези, които останат, трябва да се прилагат правилно. НАП и митниците са ключови контролни органи, но освен тях има още много - строителният надзор, санитарният контрол, РИОКОС и много други. Когато някой откаже да се съобрази с решението им като ЧЕЗ, какво става?", коментира той.

История на облекченията за регистрация

Идеята за намаляване на капитала на ООД беше лансирана миналата година от лидера на СДС Мартин Димитров. Той предложи сумата за регистрация да стане 500 лв., а тази за създаване на акционерно дружество да падне от 50 хил. на 5 хил. лв. Аргументите му бяха същите, които сега излага правителството на Бойко Борисов. Предложението на Димитров обаче беше отхвърлено от мнозинството на БСП, ДСП и НДСВ. Срещу нея скочи т.нар. юридическо лоби в предишния парламент. Основните аргументи на юристите бяха, че уставният капитал е гаранция за кредиторите на фирмата.

Тогава проф. Огнян Герджиков критикуваше най-вече намаляването на сумата за акционерните дружества, като обясни, че то противоречи на евродиректива, която изисква най-малко 25 хил. евро за създаване на АД. Месеци след като предложението на Димитров беше отхвърлено от парламента, правителството на Сергей Станишев внесе по-радикална поправка в Търговския закон. С нея капиталът на ООД се намаляваше още по-драстично от 5 хил. лв. на 100 лв. Тя обаче така и не беше приета от парламента.

Мненията на специалистите

Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ):
"Намаляването на минималния капитал ще създаде условия за бърза регистрация и процедура по закриване на фирмата, ако пазарната конюнктура не позволява престой на пазара. В кризата това е изключително важно. Имаше опасения, че това ще предизвика много злоупотреби. Дадено дружество може да натрупа задължения, а след това то да се ликвидира и да се открива нова фирма. Вероятно не повече от 2-3% от фирмите ще прибягнат до подобна практика. Възможността за злоупотреби обаче не трябва да е пречка пред бизнеса да оперира."

Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара:
"Намаляването на учредителния капитал за ООД ще подобри бизнес средата, тъй като ще има по-малко финансови трудности при откриването на бизнес. Досега от 5-те хиляди лева нямаше особен смисъл. Те участваха в капитала на фирмата при самата регистрация, след което се изтегляха и реално нямаха финансова тежест в капитала на дружествата.

През 2010 г. изтича срокът за регистрацията на фирми в Търговския регистър, след което всички неработещи дружества ще бъдат служебно заличени. Така ще се закрият около 1 млн. дружества, но след време собствениците им могат да поискат да подновят дейността им и ще бъдат улеснени от намаляването на минималния капитал. Собствениците вече няма да се опитват да запазят изкуствено дейността на една фирма с години, ще се намали броят на фирмите фантоми и ще се улесни НАП, тъй като вече няма да й се налага да води статистика за много неработещи дружества."

Петър Ганев, икономист, Институт за пазарна икономика:
"Определено това е добра стъпка. Тя улеснява откриването на фирма. По-интересно е защо капиталът е едно евро. Това е символична сума и дори може да се окаже по-малка от разходите за внасянето й, ако изисква банков превод. На практика можеше да се премахне изобщо, но вероятно щеше да утежни промените в закона и да ги забави. В миналия парламент също имаше две подобни предложения, но те се спираха в правната комисия. Те се опасяваха от компании фантоми и злоупотреби, но много повече бяха лобистките аргументи за приемането на тази мярка. Най-голяма ще е ползата за студентите с идеи за бизнес, защото много малко от тях разполагат с 5000 лв. накуп, а някои от идеите им може да са много дори."

Руслан Стефанов, директор на икономическата програма, Център за изследване на демокрацията:
"Много отдавна се очакваше това решение. То винаги се разглеждаше от правна гледна точка, не откъм обществената необходимост и затова се отхвърляше. Това е важна мярка за стимулиране на прохождащите предприятия. Високият капитал пречеше много повече на дребните предприемачи, не на тези, които смятат да извършат злоупотреби. Това обаче не е панацея. Смятаме, че от тази гледна точка повече мерки трябва да се приемат в зоната на правоприлагането, а не в областта на стимулирането. НАП и митниците са ключови фактори, но не трябва да забравяме строителния контрол. Санкциите не са на нужното ниво, нито подборът на компании за проверка. Не може без регулации, но те трябва да се прилагат прозрачно."

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK