България

Жените да омесят козунаците за по-евтино, препоръча Найденов

dnevnik.bg 03 април 2012, 17:47

След като точно преди година земеделският министър Мирослав Найденов предложи семействата да се обединяват и да купуват за Великден цяло агне по цени на едро, а после да си го делят, днес той излезе с ново предложение - да си омесят сами козунаците.

"Аз имам една препоръка към българските жени – за да им излезе по-евтино и по-истински, да си направят сами козунаците, има ги продуктите в магазините", каза министърът, цитиран от "Фокус". През миналата година пък в същия дух премиерът Бойко Борисов беше предложил хората сами да отглеждат картофи, с които да се изхранват, както винаги е правело неговото семейство.

Цената на яйцата от т. нар свободни кокошки се е стабилизирала на около 30 ст. за бройка, а на агнешкото месо - на около 12 лв. за килограм, съобщи Найденов, цитиран от БТА.

По думите му цената на агнешкото месо не може да надхвърля 15-16 лв., защото кланичната цена е 6 лв. Двете стоки са най-търсените около Великден, когато консумацията им се повишава.

По думите му държавата е направила това, което е нейна отговорност - да освети как се формират цените и да покаже къде са завишени необосновано, а това ще доведе и до намалението им. Според Найденов последната Коледа е била първата с нормални цени и изрази, че предстои и първият такъв Великден.

Найденов участва в кръгла маса на тема "Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня".

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK