Консулт

Как да оборудваме автомобила си, за да сме спокойни на пътя

Avto.BIM.BG 19 декември 2022, 16:30

Когато закупите нов автомобил, той се нуждае от допълнително оборудване. При новите коли това се свежда до закупуване на необходимото и на това, с което искате да допълните интериора и екстериора.

Докато при покупката на кола на старо нещата са малко по-различни. Започва се с преглед и цялостна диагностика на автомобила, а ако е необходимо и ремонт. След това вече може да се пристъпи към оборудване на това, което е износено и липсва.

Част от окомплектовката е задължителна и трябва да присъства във всеки автомобил съгласно Закона за движение по пътищата.

Това е така наречения комплект за пътна безопасност, който включва в себе си: пожарогасител, предупредителен триъгълник, автоаптечка и светлоотразителна жилетка.

Какво е важно да има в автомобила?

Най-важното оборудване от гледна точка на експлоатацията на автомобила, освен резервната гума, която идва с него, е: помпа или компресор, крик и комплект за ремонт на гуми. Това се налага поради лошите пътища и честите повреди на гумите по време на пътуване.

Кабели за ток, с които да стартирате автомобила си, ако акумулаторът откаже.

Добре е в багажника допълнително да имате за доливане в системите: моторно масло, спирачна течност, антифриз и течност за чистачки.

Добавките за подобряване на горивото са полезни, когато се съмнявате в качеството на зарежданото гориво. Те са полезни и при ниски температури, когато стартирането на двигателя е затруднено.

През зимата така наречената зимна екипировка е от съществено значение, защото лошите метеорологични условия значително затрудняват движението по пътищата. Това, което тя може да включва, са: лопата и четка за почистване на сняг, стъргалка и спрей за почистване на лед, вериги за сняг, въже или теглич и други.

С какво може да предпазим допълнително колата?

Стелки за кола - за предпазване на салона от важно значение е наличието на стелки за кола. Те предпазват оригиналното покритие на пода от износване, а самия под - от корозия и разрушаване. Предлагат се както универсални стелки за кола, така и персонализирани.

Независимо дали ще използвате гумени стелки за кола или мокетни стелки, ползата от тях е голяма. Затова и асортиментът е огромен. Важно е да изберете качествени стелки за кола, според сезона и експлоатационните условия, както и да ги поддържате и сменяте навреме.

Багажникът също се нуждае от защита, затова е добре да се постави стелка и в него. Стелките за багажник са гумени или мокетни и изборът им зависи от това какво и как се превозва.

Калъфи за седалки - използват се за предпазване на тапицерията на седалките или за промяна на интериора. В зависимост от предпочитанията изборът е от: полиестерни, калъфи от тъкан текстил, плюш, кожа, изкуствена кожа, велур и алкантар.

Освен че предпазват седалките от повреждане и износване, калъфите за седалки се свалят и почистват лесно.

Кора под двигател - това е малко известна част от оборудването на автомобила, за която повечето шофьори дори не предполагат, че съществува, но тя е от съществено значение за предпазването на двигателя.

Корите под двигател защитават двигателя от летящите частици кал, пясък, камъчета и вода, които полепват по него. Освен това те изолират двигателя и предпазват картера му от механични повреди.

Затова е важно да се проверява състоянието на кората под двигател и когато тя е счупена, да се смени веднага.

По-здрави са металните кори под двигател, които не се чупят и се деформират трудно, което предполага и по-добра защита на двигателния отсек.

Подкалници - предназначението им е да покрият разстоянието между вътрешната страна на калника и купето, непосредствено над колелата на автомобила.

Така се предпазват вътрешните страни на калниците от попадане върху тях на изхвърляните от гумите камъчета, песъчинки, кал и вода. А това предотвратява възникването на корозия върху най-уязвимите детайли на купето - калниците, особено при новите автомобили.

Секретни болтове и гайки - те се поставят на всяко колело с цел да предпазят от кражба гумите и джантите на колата, когато е паркирана.

Това са болтове или гайки, които се монтират и демонтират със специален уникален ключ. Затова е добре веднага след закупуване на автомобила да закупите и поставите по един секретен болт или гайка на всяко колело на автомобила, за да ги обезопасите.

Какво още е полезно да има в и на автомобила?

Това са аксесоари и инструменти, които може да закупите постепенно. Те не са от пряко значение за състоянието на автомобила, но са от голяма полза в дългосрочен план.

Покривало за кола- полезен аксесоар както за коли, които се паркират навън, така и за такива в гараж. Видът му се избира в зависимост от това от какво трябва да се предпазва автомобилът: дъжд, сняг, градушка, прах, слънчеви лъчи и т.н.

Затова и покривалата са: противоградни, многослойни дишащи за предпазване от дъжд и сняг, по-леки за предпазване от прах и замърсявания в гараж и т.н.

Освен това се предлагат и частични покривала, които покриват само част от купето: например за тавана и прозорците, за предното стъкло, за задната седалка и други.

Измервателни инструменти като: манометър за измерване на налягането в гумите, мултицет за електрическата система, тестер за замерване на акумулатора, тестер за антифриз и други.

Добавянето на камери, навигация, парктроник, духалки за кола и други уреди ще повиши комфорта при шофиране и пътуване, както и поставянето на подлакътници, различни стойки за уреди и аксесоари.

Друго устройство, с което е добре да разполагате, е зарядно за акумулатор, с което да поддържате акумулатора си в добро състояние. Зарядното се избира в зависимост от вида и изискванията на акумулаторната батерия, поставена на автомобила.

На пазара се предлага огромен асортимент от автоаксесоари и оборудване за автомобили.

Може да добавите: ветробрани и дефлектори, различни органайзери, антени, автоаларми, плеъри, сенници, калъфи и тунинг аксесоари. Зависи от какво се нуждате и харесвате.

Важното е да започнете с това, което е необходимо за експлоатацията на автомобила, а за останалото - когато и както можете.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK