Производители

Пивоварните очакват силно лято

Мара Георгиева 30 май 2022, 10:51

Корона пандемията вгорчи последните години на пивоварите. Пазарът на бира, който се оценява на около 600 млн. лв., през миналата година отчете минимално свиване. С идването на пролетта и отпадането на ковид мерките биреният пазар се оживи, отчита Съюзът на пивоварите в България. По данни на организацията в пиковия сезон - от април до септември - средно на всеки час се произвеждат 65 хиляди литра бира, всяка минута се бутилират средно 1100 литра и се продават 60% от количествата бира за годината.
От години пазарът тук се доминира от три производителя гиганти, все чуждестранни. Последните налични финансови данни са от 2020 г. и показват общи приходи на "Карлсберг", "Загорка" и "Каменица" 420 млн. лв., но в тях има и износ, и други напитки. През 2020 г. "Карлсберг България" запази лидерската си позиция в сектора със 199 млн. лв. приходи и за разлика от другите две мултинационални компании в бранша не отчете свиване. Другите две отчетоха двуцифрен спад на продажбите - "Загорка" с 19% до 118 млн. лв., а "Каменица" с 22% до 100 млн. лева.

Четете целия текст и интервютата на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK