Производители

Mondelez и Chipita, или как се слива гигант с регионален лидер

Мара Георгиева, "Капитал" 05 декември 2022, 14:04

През януари 2022 г. Mondelēz International приключи придобиването на Chipita, а през юли завърши интегрирането на новопридобитата компания. Какво включваше този процес на обединение?

- Това е доста комплексен процес. Той започва с подготовката за интегриране на системите, които се използват от двете компании, например за продажба, логистика и др., преминава през културата на тези компании и свършва с пълното им сливане в една. Системи, култура, хора, структура, процеси - всичко това се взема предвид след предварителна оценка, като всички тези системи се тестват как работят. При интеграцията на "Чипита" се използват системите на "Монделийз". Но от гледна точка на бизнес, на пазара в Гърция например възприехме модела на "Чипита", който преценихме, че е по-работещ за този пазар. Става въпрос за т.нар. DSG модел (Direct Store Delivery), при който търговските представители вземат поръчките и на следващия ден доставят продуктите директно в магазина. С други думи - при интеграцията се взима най-доброто от двете компании в крайния резултат.

Може да прочетете цялото интервю на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK