Производители

Антон Карлов, Molson Coors: Биреният пазар постепенно си връща позициите отпреди кризата

Мара Георгиева, "Капитал" 19 декември 2022, 09:34

Как се развива пазарът на бира в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в България, как се отрази пандемията, възстановиха ли се продажбите?

- Последните няколко години бяха едни от най-предизвикателните за бирената индустрия. Пандемията удари сектора ни много тежко, поради затварянето на заведенията и ограниченията върху туризма. В България ситуацията не бе по-различна от тази в другите страни от ЦИЕ. Прекъсванията във веригата за доставки, причинени от пандемията, засегнаха всички индустрии, включително производството на бира, най-вече по отношение на логистиката. Продажбите бавно се възстановяват, но все още не до нивото от преди пандемията.Тази година високата инфлация оказа значително отрицателно въздействие с индексите на цените на производителите, вариращи между 30-40% увеличение за различните страни. Започвайки от цените на енергията, цената на малца и други суровини, доставката на търговски активи като чадъри, хладилници, кегове и други, тези фактори бяха огромно предизвикателство за производителите на бира. Всичко това, заедно с последиците от войната в Украйна, забави процеса на възстановяване след пандемията и дори доведе до спад в категорията на някои от пазарите в ЦИЕ поради намаляване на потребителското доверие и на общия разполагаем доход.


Цялото интервю четете на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK