Производители

Топ 30 на производителите на мляко, сирене и кашкавал в България

Мара Георгиева, "Капитал" 22 декември 2022, 09:06

Млечните продукти, както всеки потребител вече е забелязал, поскъпнаха рекордно за година - с около 40% според официалната статистика. По верига от причини: недостигащо сурово мляко с покачващи се цени, растящи разходи, липса на туристи, свито потребление.
Тук за монопол и дума не може да става - мандрите са десетки, а 30 могат да бъдат определени като големи за местната реалност. В тази извънредна за производителите на сирене, кашкавал и други млечни продукти година "Капитал" прави преглед на основните играчи. Изводите са, че преобладават местни собственици, бизнесът често е семеен. Все пак има три чуждестранни изключения. А част от компаниите в подреждането се споменават и в скандали - дали заради спорно качество или пък съмнителни обществени поръчки, а понякога и с криминални сюжети.

Вижте класацията на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK