Производители

Бацили в "Ел Би булгарикум", или как се вкисва държавна млечна компания

Мара Георгиева, Иглика Филипова, "Капитал" 23 февруари 2023, 11:40

"Ел Би булгарикум" е малко държавно дружество, което основно държи и продава правата за българската бактерия за кисело мляко. Но популярността на компанията през последните дни е от друго естество - поредните новоназначени мениджъри бяха уволнени от държавния им собственик ДКК и това извади наяве стила на управление и назначения в компанията, които са със силен политически уклон и команди отгоре, а вероятно и спорни сделки вътре в компанията. Акцията беше гарнирана и с живата за публиката тема за цената на сиренето и кашкавала.
А каймакът на темата е дали при почти 300 частни мандри, държавата има смисъл да има една малка производствена мощност, която е на загуба от тази дейност и топи постъпленията над 10 млн. лв. годишно от лицензионни такси от чужбина, основно от Япония.

Четете целия текст на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK