Производители

Голямата пекарна на "Фикосота": 30 млн. евро в нов завод за брускети в Шумен

Мара Георгиева, "Капитал" 04 септември 2023, 10:10

Братята Жечко и Красен Кюркчиеви управляват производствен бизнес с годишни приходи почти 600 млн. лв. Всеки от тях си има фокус - Жечко Кюркчиев развива уредите "Теси", а Красен Кюркчиев - храните и битовата химия на "Фикосота". Приликата е, че регулярно всяко от двете направления на групата се разширява с нова фабрика. След като "Теси" през юни обяви пореден завод (50 млн. лв. в предприятие за термодинамични бойлери), сега Красен Кюркчиев съобщи за "Капитал" за строителство на ново предприятие за 30 млн. евро. Пак в Шумен.

Новата мощност ще е за Bruschette Maretti ("Брускети Марети"). В резултат двадесет години след старта на производството на продукта - през 2025 - в града ще заработи нов завод за брускети на "Фикосота фууд" - собственост на Кюркчиеви. Инвестицията идва, след като само преди две години компанията построи специална фабрика и за вафлите My Motto.

Брускетите на фирмата явно са хит на външните пазари - по информация от "Фикосота" тази година продажбите им ще достигнат 100 млн. лв., а след натоварването на бъдещия завод годишният оборот от продукта ще е цели 400 млн. лв.

Четете целия текст на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK