Търговци

Най-големите сто търговеца на дребно: Здрави и в пандемията

Мария Иванова 29 октомври 2021, 10:28

Ръст наполовина. Това показва първият поглед върху класацията на най-големите 100 търговеца на дребно в страната - "Регал 100". В шоковата 2020 г. техните приходи са пораснали с малко под 6% до 13.6 млрд. лв. в сравнение с двуцифрения скок от близо 12% година по-рано. Въпреки това на фона на сътресенията заради глобалната пандемия от COVID-19 в други сектори на икономиката водещите ритейлъри стоят сравнително устойчиво и около две трети от тях са успели да продължат да растат въпреки препятствията на корона кризата.

Без дрехи и грим, но уютно нахранени

По-детайлното вглеждане в числата обаче показва разделителните линии. В основната си част групата на компаниите, които отчитат спад в продажбите си, е съставена от търговци на дрехи, където на пръсти се броят растящите през 2020 дружества. Силен е бил и корона ударът върху бизнеса на водещите вериги за играчки, където спадовете се измерват в двуцифрени стойности. В по-голямата си част са пострадали и търговците на строителни материали. А в козметиката покупките на гримове, парфюми и други разкрасителни продукти колабират.

Целият текст и класацията са на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK