Търговци

Nissan има нов вносител в България - Grand Automotive Central Europe

Константин Николов, "Капитал" 09 януари 2023, 09:53

Nissan официално ще има нов вносител в България, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри базираната в Будапеща Grand Automotive Central Europe да поеме този бизнес.

Сделката става чрез отделянето на дейността на Nissan от дружеството "Рено Нисан България", част от Renault Group, което отговаряше за вноса освен на японската марка и на Renault и Dacia. Вносът им в България се поема от най-големия дилър на коли в Европа - швейцарската Emil Frey Group. За целта беше създадено дружеството "Емил Фрей аутомобил холдинг София". Продажбите и сервизирането за крайни клиенти ще се извършват от сегашните дилърства на трите марки в България.

Сделките бележат изтеглянето на Renault от страната (както и от други пазари в региона), като единствено BMW остава с директно представителство в България - останалите марки се внасят от български или европейски партньори на автопроизводителите. Френският гигант променя бизнеса си под плана Renaulution, като се фокусира върху инвестиции в нови технологии, бизнес модели и канали на продажби. Основното в него "не е обемът на продажбите, а създаването на стойност".

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK