Търговци

"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали

Мара Георгиева, "Капитал" 04 декември 2023, 11:45

"Кауфланд България" (Kaufland) ще отвори своя магазин в софийските Централни хали в края на април 2024. "От половин година в сградата текат същинските дейности по възстановяване на оригиналния й вид и функции. Вече са завършени реставрационните дейности по две от фасадите", съобщи на пресконференция Иван Чернев, изпълнителен директор на компанията.

Вече е възстановена вътрешността на основната зала. Премахнати са павилионите и терасите, които не съответстват на оригиналния проект на създателя на сградата - арх. Наум Торбов. Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. Реставрирани са двата часовника и е поръчан фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на ХХ век. Полагат се близо 3000 кв.м подови плочки след обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK