Търговци

Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30%

Мара Георгиева, "Капитал" 20 май 2024, 09:59

На пресконференция на Българската ритейл организация (БРА) съобщихте, че търговците в страната отчитат епидемия от кражби през миналата година. Колко голям е този проблем?

Проблемът е мащабен и още повече се обостря, поради липсата на говорене и действия по темата. Кражбата в магазин е напът е да се превърне в норма. Едва ли не това е мода вече. След като престъплението остава ненаказано, то като че ли спира да се възприема като престъпление. С колегите от бранша говорим за "професия крадец".

Кражбите в търговията на дребно водят до директни загуби на обороти, от една страна. От друга страна, плащаме ДДС върху липсите над допустимия процент по закон. От трета страна, те водят до увеличаване на разходите за охранителни мерки в магазините. От четвърта, стои и не малката административна тежест при регистриране на кражба.

Четете пълния текст на интервюто на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK