Тенденции

Текстилът е "новата пластмаса". Какво ще се промени за дрехите?

Мара Георгиева, "Капитал" 19 август 2022, 11:33

Средно европеецът изхвърля 11 кг текстилни изделия всяка година. По света всяка секунда се депонират или изгарят един камион текстилни продукти. Между 2000 и 2015 г. световното производство на текстилни изделия почти се е удвоило, а потреблението на облекло и обувки се очаква да нарасне с 63% до 2030 г. Европейското потребление на текстилни продукти е на четвърто място по въздействие върху околната среда и изменението на климата след храните, жилищата и мобилността. Текстилният сектор е на трето място по използване на вода и земя и на пето място по използване на първични суровини и по отделяне емисии на парникови газове.

Целият текст плюс интервюто със Севдалин Спасов - председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и изпълнителен директор на "М Холдинг", са на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK