Тенденции

Доходите на българите са нараснали реално с 46% за десет години

Васил Минков, "Капитал" 07 август 2023, 09:39

Средният доход на българина почти се е удвоил за последните 10 години - от малко над 4800 лв. годишно средно на човек през 2013 г., през 2022 г. сумата вече надхвърля 9000 лв., показва проучване на НСИ за бюджетите на домакинствата в страната. Ако се вземе предвид обаче, че и цената на живота с времето се покачва, реалният ръст на доходите, който на практика показва промяната в стандарта на живот, се оказва по-скромен - 46% за същия период.

Добрата новина е, че реалните доходи устойчиво се покачват през всяка от годините. Дори през 2022 г., когато инфлацията достигна пик за последните две десетилетия, високият ръст на заплати и социални плащания успя да компенсира покачването на цените и доходите реално са нараснали, макар и с едва 1.4% спрямо 2021 г.

Четете целия текст на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK