Реклама

Най-често сменяните авточасти в автомобилите

Avto.BIM.BG 20 април 2022, 15:12


Дори новият автомобил се нуждае от поддържане и техническо обслужване. То започва още докато автомобилът е в гаранция и се извършва на определен пробег или време.

Особено важно е поддържането да се извършва редовно, защото някои авточасти се износват и трябва да бъдат подменени навреме, за да имате един изправен автомобил и сигурност на пътя.

А за да сте подготвени за това, всичко необходимо за автомобила ще намерите във верига магазини за автоаксесоари и авточасти Avto.BIM.BG. Веригата предлага качествени продукти и добри специалисти, които ще предложат най-доброто за вашата кола. Всичко, което ви трябва може да поръчате и онлайн на https://www.avto.bim.bg/.

Ето някои от резервните части и консумативи, които ще ви се наложи да смените през живота на вашия автомобил.

Смяна на масло и маслен филтър

Смяната на моторно масло и маслен филтър е от основно значение за работата на двигателя. При смяна на двигателно масло задължително трябва да се смени и масленият филтър.

Моторното масло се сменя на предписан пробег, който е различен за всеки автомобил и двигател. Обикновено пробегът за смяна на маслото е в границите от 5000 до 10 000 километра и се определя от завода производител на колата. В някои случаи в зависимост от вида на маслото, пробегът може да е по-голям до 15 000 километра.
Някои специалисти съветват двигателното масло да се сменя веднъж годишно, но при автомобили, изминаващи много километри това не е достатъчно.

Пера на чистачките и течност за чистачки

Добре е перата на чистачките да се сменят на всеки шест месеца. Добрата видимост на пътя при всякакви метеорологични условия е важна за пътната безопасност. Затова наблюдавайте работата на чистачките и когато се появят признаци на износване ги сменете.

Течността за чистачки се сменя също на около шест месеца. Пролетта се зарежда лятна течност за чистачки, а през есента задължително се сменя със зимна течност за чистачки, която издържа на ниските температури.

Въздушен филтър

Въздушният филтър пречиства въздуха, навлизащ в двигателя за образуване на горивната смес. Той предпазва двигателя от замърсявания като прах и твърди частици, намиращи се във въздуха.

Смяната на въздушния филтър е добре да се извършва на всеки шест месеца или на предписан от производителя на автомобила пробег (ориентировъчно от 15 000 до
20 000 км). При шофиране по прашни пътища, филтърът се сменя по-често, защото се замърсява по-бързо и пречи на нормалната работа на двигателя.

Акумулатор

Акумулаторната батерия е отговорна за запалването на двигателя. Без нея автомобилът няма да стартира. Освен това тя захранва редица системи, когато двигателят не работи.

Обикновена оловно-киселинна батерия издържа от 3 до 5 години, в зависимост от начина на експлоатация. Когато трудно стартирате двигателя, то най-често причината е в акумулатора и той трябва да се смени.

Гуми

Има определени изисквания за дълбочината на протектора на гумите, като по ЗЗП за зимни гуми той трябва да е минимум 4 милиметра, а за летните минимум 1,6 мм.
Гумите се износват в пряка зависимост от начина на шофиране и изправността на ходовата част на автомобила.

Важно е да се знае, че подмяната на гумите се извършва едновременно за всяка ос. Така, че ако имате износена предна гума, ще трябва да смените и другата предна гума. Освен това не се допускат различни по вид гуми на една ос.

Светлини

Фаровете, стоповете и мигачите са ключов елемент от безопасността на автомобила. Светлините ви позволяват да имате добра видимост по всяко време, както и да бъдете забелязвани от другите участници в движението. Затова трябва да са винаги изправни.

Животът на отделните крушки зависи от вида им и часовете работа.

Спирачни накладки

Колко бързо ще се износят спирачните накладки зависи от прегряването, намокрянето и омасляването им, а също от маниера на шофиране, условията на експлоатация, вида и дебелината на материала, от който са изработени и други.

Животът на едни накладки може да варира от 35 000 километра до 80 000, а при попадане на спирачна течност върху тях или антифриз трябва да се сменят веднага.
Накладките се сменят комплект на една ос, независимо от износването и причината.

Запалителни и подгревни свещи

От състоянието на запалителните или подгревни свещи зависи и добрата работа на двигателя. Замърсените и повредени свещи водят до по-голям разход на гориво, загуба на мощност, бавно ускорение и проблеми при стартиране на двигателя. Съвременните запалителни и подгревни свещи издържат до 100 000 километра пробег.
Но ако имате проблеми с двигателя, то проверете първо свещите.

Възможни са и други повреди

Задължително на определен период или пробег се сменят и: спирачна течност, антифриз, масло трансмисия, както и горивен филтър, салонни филтри и т.н..

В зависимост от марката и модела и условията на експлоатация е възможно да се наложи смяна на: горивна помпа, водна помпа, части по съединител, кормилни щанги, накрайници, шарнири и други.

Автомобилът е съвкупност от отделни системи, които за да работят в синхрон трябва да са винаги изправни, а за това трябва да се полагат грижи и редовно да се следи състоянието му.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK