Реклама

Как да изберете акумулатор за кола?

Авто.БИМ.БГ 10 юни 2022, 11:12


Всеки притежател на автомобил знае, че смяната на акумулатор е наложителна на даден период от време. Нормално е акумулаторната батерия постепенно да се изтощава и когато загуби свойства да се смени.

За да разберете кой акумулатор е подходящ за вашия автомобил е добре да се съобразите с препоръките на специалистите в тази област:

Изисквания на производителя на автомобила

За всяка марка и модел автомобил има подходяща батерия, с която е оборудвана първоначално вашата кола. В ръководството за експлоатация на автомобила е посочено какъв вид и с каква мощност трябва да е акумулаторът.

Избор на търговец и бранд

За да закупите акумулатор с добро качество е добре да се обърнете към утвърден търговец с богат асортимент като верига магазини за авточасти и аксесоари Авто.БИМ.БГ. В магазините на веригата ще намерите акумулатори на водещи производители на добри цени и обучени специалисти, които да ви предложат най-подходящото за вашата кола. Предлагат се също и зарядно за акумулатор, инструменти и консумативи за обслужването им.

Експлоатационен срок

В повечето случаи цената е добър показател за продължителността на живота на акумулатора. Не купувайте батерия на ниска цена от неизвестен производител. Така ще си спестите излишни главоболия, когато батерията откаже в най-неподходящия момент, дори да може да я смените.

Сравнете старата батерия с новата

Демонтирането на старата батерия от автомобила ще ви помогне да я сравните с новата. Сравнете размера, формата и разположението на клемите и ако не съвпадат това е момента да направите замяна в магазина с подходящата.

Гаранционен срок

Както цената, така и гаранционният срок е показател за качеството на акумулатора. Колкото по-дълга е гаранцията, толкова е по-добра батерията. На някои батерии има изписани специални кодове като например 24/84, което означава период на безплатна смяна от 24 месеца и пропорционална гаранция от 84 месеца.

Тип на батерията

Технологиите на производство на батериите са различни както и изискванията на различните превозни средства. Важно е да се определи каква точно батерия ще отговори на нуждите за нормална работа на автомобила и стила на шофиране.

Ако използвате конвенционална оловно - киселинна стартерна батерия SLI(стартиране, осветление, запалване) ще имате голяма мощност за кратко време, което е достатъчно за стартиране на двигателя. След това батерията се зарежда от алтернатора.

Някои съвременни автомобили, оборудвани с повече консуматори на електрическа енергия използват AGM акумулатори, които могат да отговорят на повишеното потребление. Важно е да се знае, че ако първоначално автомобилът е бил оборудван с AGM акумулатор, то и всеки следващ задължително трябва да е AGM.

Мощност на акумулатора

За да вземете акумулатор с подходяща мощност за вашия автомобил, трябва да се съобразите с показателя за студено задвижване (CCA) и резервния капацитет(RC).
Тези показатели трябва да са посочени в инструкцията за експлоатация на автомобила.

Какво е резервен капацитет на батерията?

Резервният капацитет(RC) на батерията е показател за това колко дълго нова, напълно заредена батерия може да захранва автомобила ако алтернаторът се повреди. Това са минутите, за които акумулаторът подава постоянен ток от 25 Ампера при 80°F(26,67° C), при минимално напрежение от 1,75V на клетка.
Този показател е важен, защото именно тази мощност захранва системите на автомобила, когато двигателят не работи или алтернатора е повреден.

Какво е ССА рейтинг?

ССА (Усилвател за студено стартиране) е показател, който определя способността на батерията да стартира двигателя при ниски температури. Той се отнася до стойността на големината на тока в Ампери(A), който един 12 V акумулатор може да отдаде при 0 градуса по Фаренхайт (-17,78 градуса по Целзий) за 30 секунди с напрежение не по-малко от 7,2 V.
Ако живеете в райони със студени зими и продължително ниски температури, то е добре да се съобразите с ССА рейтинга на акумулатора. Подменените батерии трябва да надвишават ССА рейтинга на оригиналния акумулатор, за да няма проблеми със стартирането на двигателя при ниски температури.

Какво е Ампер час и капацитет на акумулатор?

Ампер час(Ah) и капацитет (C20) показват колко енергия се съхранява в акумулаторната батерия. Това е мощността, която батерията може да доставя непрекъснато в продължение на 20 часа при 80°F(26.67°C), без напрежението да пада под 10,5V.
Изборът на акумулатор с малък капацитет е предпоставка за бързо изтощаване на батерията и смяна по-рано от нормалното. Акумулатор с по-голям капацитет също не е необходим, а също и е по-скъп.

Обслужваема или необслужваема акумулаторна батерия?

Акумулаторите за коли, които се предлагат на пазара са обслужваеми и необслужваеми.
Обслужваемите акумулатори се нуждаят от следене на нивото на електролита в клетките и при необходимост от доливане на дестилирана вода.
Необслужваемите акумулатори са по-лесни за експлоатация, но са по-скъпи от обслужваемите.

Избирайте умно и внимателно, за да получите най-подходящия акумулатор, с който да нямате проблеми за дълго време. Освен това следете състоянието и го проверявайте поне веднъж годишно, за да сте сигурни и спокойни при пътуване.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK